ΑΡΧΙΚΗ

ΘΕΡΜΑΝΣΗ

 ΠΙΣΙΝΕΣ

  ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΙΤΙΑ

  ΥΓΡΑΕΡΙΟ

 ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ

       ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ
 
1. Ηλιακή ενέργεια

Η ηλιακή ενέργεια ήδη εφαρμόζεται για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, εδώ και πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να την εφαρμόζουμε για θέρμανση ιδιωτικών και επαγγελματικών χώρων, ειδικά σε συνδυασμό με επιδαπέδια θέρμανση. 

Η αρχή λειτουργίας είναι απλή. Με τη χρήση των ηλιακών συλλεκτών θερμαίνεται μια μεγάλη ποσότητα νερού (1.000 - 2.000 lt για σπίτια περίπου 80 m2), η οποία χρησιμοποιείται παράλληλα με ένα σύστημα θέρμανσης συμβατικό πετρελαίου ή αερίου ή αντλίας θερμότητας. Η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει και το 50% της απαιτούμενης ενέργειας.

 

2. Γεωθερμία

Με τον όρο «Γεωθερμία», θα μπορούσε να δημιουργηθεί σύγχυση, διότι ο όρος αναφέρεται στη θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ως γεωθερμία ορίζεται η εκμετάλλευση της ενέργειας από το εσωτερικό της γης από όπου με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας θερμότητας επιτρέπεται η μεταφορά θερμότητας από και προς το έδαφος για παραγωγή ψύξης, θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης για οικιακές αλλά και ευρύτερης κλίμακας εφαρμογές.


Τι είναι όμως η περίφημη «Γεωθερμική Αντλία Θερμότητας»;

Πρακτικά δεν είναι τίποτε άλλο από μια μηχανή που μπορεί να μεταφέρει τη θερμότητα από τον ψυχρό χώρο στον θερμό, ή στη γλώσσα των μηχανικών, από τη «θερμή δεξαμενή» στην «ψυχρή δεξαμενή». Ακριβώς την ίδια δουλειά εκτελεί το οικιακό ψυγείο και το κλιματιστικό μηχάνημα που απαντάται στα σπίτια και στα γραφεία. Μια διαφορά που έχει το ψυγείο με το κλιματιστικό είναι το ότι στο δεύτερο μπορεί να οριστεί από το χρήστη η θερμή και ψυχρή δεξαμενή. Το καλοκαίρι ορίζουμε θερμή δεξαμενή το περιβάλλον και ψυχρή τον εσωτερικό χώρο (επιλέγοντας λειτουργία ψύξης) και το μηχάνημα αποβάλλει στο περιβάλλον τη θερμότητα του σπιτιού. Το χειμώνα ορίζουμε θερμή δεξαμενή τον εσωτερικό χώρο και ψυχρή το περιβάλλον (επιλέγοντας λειτουργία θέρμανσης) και το μηχάνημα αποβάλλει τη θερμότητα που υπάρχει στο περιβάλλον μέσα στο σπίτι.

3. Ενεργειακά τζάκια

Μπορούν να παραλληλιστούν με υφιστάμενα συστήματα θέρμανσης ή και να δουλέψουν αυτόνομα για όλα τα είδη χώρων θέρμανσης. Μια πιο οικονομική αλλά και μοντέρνα καύσιμη ύλη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι το pellets, το οποίο είναι καύσιμη ύλη που προέρχεται από το ξύλο, λειτουργεί με αυτόνομο τροφοδότη υλικού στο ενεργειακό τζάκι ή την ενεργειακή σόμπα.

Τα πλεονεκτήματα είναι:

α. οικονομία άνω του 50%
β. ευκολία αποθήκευσης
γ. καθαριότητα
δ. μεγάλη αυτονομία τροφοδοσίας (σε σχέση με τα ξύλα)
ε. φιλικά προς το περιβάλλον

 


 


  

RT Data© 2008  Melo.gr  -  All Rights Reserved.  Design by Valentine floral creations Development by Imathia1.gr  Web Hosting by ART Data
RT Data© 2008  Melo.gr  -  All Rights Reserved.  Design by Valentine floral creations Development by Imathia1.gr  Web Hosting by ART Data